Miquel Oliver, ha expressat la seva gratitud cap als adolescents
Presentació del Mapa de la Por, un treball exhaustiu elaborat gràcies a la iniciativa de les comissions de Coeducació dels IES Manacor i Mossèn Alcover
La delegada d’Educació i Igualtat, Carme Gomila, ha destacat la transversalitat del projecte, que apel·la a diferents vessants i disciplines com la participació ciutadana, la igualtat de gènere
AGENCIA MANACORNOTICIAS 18/06/2024 - 10:05:00
El Mapa de la Por també mostra un biaix de gènere significatiu, on les al·lotes expressen més por que els al·lots, i la distribució de la por és més concentrada entre les al·lotes que entre els al·lots.

EL MAPA DE LA POR, UN RETRAT DELS ADOLESCENTS DELS IES MANACOR I MOSSÈN ALCOVER SOBRE LA SEVA PERCEPCIÓ DE L’ESPAI PÚBLIC DE MANACOR. El Claustre de Sant Vicenç Ferrer de Manacor ha acollit aquest dimarts de matí la presentació del Mapa de la Por de Manacor, un treball exhaustiu elaborat gràcies a la iniciativa de les comissions de Coeducació dels IES Manacor i Mossèn Alcover. Aquesta iniciativa ha comptat amb la participació de l’alumnat dels dos centres i amb l’elaboració de les dades per part del departament de Geografia Humana de la UIB. El projecte segueix i desenvolupa la iniciativa de l’IES Porto Cristo de l’any passat, i té com a objectiu identificar els punts de l’espai públic de la ciutat en què l’alumnat se sent insegur o intimidat.

La delegada d’Educació i Igualtat, Carme Gomila, ha destacat la transversalitat del projecte, que apel·la a diferents vessants i disciplines com la participació ciutadana, la igualtat de gènere, i la configuració de l’espai públic. «És una iniciativa que reflecteix com les dones i els homes vivim de manera diferent l’espai públic, i si la ciutat és inclusiva i amable o si presenta mancances en certs aspectes», ha explicat Gomila. Per a l’Ajuntament, aquesta informació és valuosíssima i molt potent, ja que proporciona evidències concretes damunt un mapa, oferint una gran quantitat d’informació sobre aspectes que cal millorar a nivell de comunitat i administració.

El Mapa de la Por ha estat elaborat a partir de dades recopilades de 962 estudiants, de primer d’ESO a segon de Batxillerat i de Cicles Formatius, que van identificar fins a tres llocs

El Mapa de la Por ha estat elaborat a partir de dades recopilades de 962 estudiants, de primer d’ESO a segon de Batxillerat i de Cicles Formatius, que van identificar fins a tres llocs que els provocaven por o sentiments negatius, explicant-ne el motiu en un paràgraf. El professor de Geografia Humana de la UIB, Jaume Binimelis, ha explicat que normalment aquests mapes sorgeixen d’iniciatives ciutadanes vinculades a la seguretat urbana i requereixen una perspectiva de gènere. En aquest cas, el mapa reflecteix la percepció de seguretat de la gent jove, que té sensacions, sentiments i emocions en relació amb l'espai públic que transita i viu.

Les responsables de les comissions de Coeducació, Margalida Tauler i Remei Ortiz, han constatat que l’alumnat demana més seguretat en determinats espais, mitjançant una millor il·luminació i actuacions a l’espai públic. Han demanat la implicació de l’Ajuntament de Manacor per abordar aquestes necessitats. El Mapa de la Por també mostra un biaix de gènere significatiu, on les al·lotes expressen més por que els al·lots, i la distribució de la por és més concentrada entre les al·lotes que entre els al·lots.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha expressat la seva gratitud cap als adolescents per la seva implicació i honestedat en aquest projecte i a totes les parts implicades per la valuosa feina feta. Ha assegurat que els resultats del Mapa de la Por seran una variable que s’incorporarà en el nou contracte d’Enllumenat de l’Ajuntament de Manacor, que s’acaba aquest 2024. Oliver ha subratllat la importància de tenir en compte aquestes dades per millorar la seguretat i la percepció de seguretat a la ciutat, treballant conjuntament amb la Policia Nacional i la Policia Local. «Independentment del resultat, l’interessant és el procés i també poder parlar de la por. De vegades necessites aquest bany de realitat, de donar-te’n compte que algú s’interessa per veure com et sents en la via pública i per transcendir l’espai privat i posar aquest fet al centre del debat sobre l’espai públic», ha afirmat Oliver.

Aina Vidal i Soraya Chaib, alumnes participants, han destacat la importància de la iniciativa per permetre'ls aprofundir en les experiències de diverses persones i donar visibilitat a les seves preocupacions sobre l’espai públic. El Mapa de la Por és una eina per a l’Ajuntament de Manacor, no només per introduir canvis i millores a la ciutat, sinó també com a recurs educatiu en els centres, permetent treballar aspectes com la perspectiva de gènere, l’espai públic i el civisme.

A la presentació hi han estat presents el batle de Manacor, Miquel Oliver; la delegada d'Educació i Igualtat, Carme Gomila; la delegada d'Espai Públic, Joana Maria Llull; la directora de l'IES Manacor, Marisa Reyes; el director de l'IES Mossèn Alcover, Antoni Gayà; la responsable de la Comissió de Coeducació de l'IES Mossèn Alcover, Remei Ortiz i la de l'IES Manacor, Margalida Tauler; les alumnes Soraya Chaib i Aina Vidal; el professor de Geografia Humana de la UIB, Jaume Binimelis; a més d'altres docents dels dos centres.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado


1
1
MIQUEL
A VEURE SI POSAM UNA MICA MÉS DE PRESÈNCIA POLICIAL ALS PUNTS MÉS CRÍTICS I DINAMITZAM UNA MICA LA ZONA. ESPER QUE AIXÒ NO SIGUI PAPER BANYAT.