Plataforma Menys Turisme Més Vida Mallorca
Èxit de convocatòria en la manifestació sota el lema “Canviem el rumb: posem límits al turisme”
50.000 mil persones omplen Palma sota el lema “Canviem el rumb: posem límits al turisme”.
contracimeraturisme 22/07/2024 - 14:55:26

Èxit de convocatòria en la manifestació sota el lema “Canviem el rumb: posem límits al turisme”

50.000 mil persones omplen Palma sota el lema “Canviem el rumb: posem límits al turisme”

Aquest diumenge, la plataforma Menys Turisme Més Vida ha convocat una manifestació sota el lema “Canviem el rumb: posem límits al turisme” a Palma, a la que s’han adherit 117 entitats. La manifestació ha reunit a 50.000 persones, demostrant una clara oposició al model turístic actual.

Els convocants consideren la convocatòria un èxit rotund, i afirmen que es mantindrà constant el degoteig d’accions locals que s’han anat duent a terme les darreres setmanes en barris i pobles per part d’assemblees locals i grups afins. Aquestes accions formen part d’una estratègia més àmplia per exigir als responsables polítics accions clares enfocades a posar límits i iniciar el canvi de rumb de model econòmic. Un model econòmic que, d’acord amb el manifest, llegit per Bel Miquel Cazorla, Sílvia Rechac Font, Rosa Garcias Miralles (integrants de Pitxorines) i Júlia Mérida Coll (musicòloga i creadora del Podcast "Pati de Butaques"),“ens expulsa, ens precaritza, destrossa el nostre territori, consumeix recursos que no tenim i ens aboca a la dependència d’un sol sector econòmic que ens fa una societat vulnerable i sense alternatives”.El manifest ha posat enfasi en denunciar el drama en l’accés a l’habitatge, l’empobriment dels treballadors amb un cost de vida que puja més ràpidament que els salaris, la urbanització i terciarització del camp i la legalització de fins a 50.000 construccions amb infraccions urbanístiques en sòl rústic... i la necessitat de posar-hi límits per garantir un desenvolupament sostenible, "un model just, igualitari, que atengui l’actual crisi ecològica i social” mitjançant el decreixement turístic i la diversificació de l’economia amb criteris de justícia social amb mesures com la regulació de la compra-venda d’habitatge a no residents, deixar d’invertir diners públics en ampliació d’infraestructures (ports, aeroports, carreteres, dessaladores) i en promoció turística, decreixement en nombre de vols i moratòria de creuers, establiment de màxim de vehicles de lloguer, etc.

La marxa, que és la primera englobada en el marc de la campanya interilles sota el mateix lema i que comparteix objectius amb altres territoris turistitzats, ha sortit del parc de les Estacions passades les 19 h de l’horabaixa i ha recorregut els carrers del centre de Ciutat fins arribar a plaça de la Reina. El recorregut ha estat ple de reivindicacions per a un futur més sostenible i equilibrat.

Menys Turisme Més Vida continua cridant a la mobilització i implicació ciutadana per aconseguir un canvi real en les polítiques turístiques i econòmiques i en la manera en què es gestionen els recursos de les Illes Balears,“per aconseguir una societat més justa, més igualitària, que entengui que sense un medi ambient sa no hi ha futur possible” i ha recordat que“una societat activa i combativa, una societat cohesionada que treballa pel bé comú, amb una cultura i llengua vives i actives, una societat inclusiva i acollidora ho té tot per aconseguir-ho tot”.

 

Reciente
Visto
Comentado