SALA LA FORNAL
UN FILL DEL NOSTRE TEMPS
Diumenge, 26 de gener a les 19.00 a la Sala La Fornal.
lafornal.cat 22/01/2020 - 14:37:51

UN FILL DEL NOSTRE TEMPS. SALA LA FORNAL

Davant l’ascens de l’extrema dreta i el regeneracionisme del franquisme que s’està produint a les xarxes socials i a mitjans de comunicació, la sala La Fornal ha cregut convenient programar aquest espectacle, que ha format part d’un petit cicle juntament amb Madame Marie i que ha tengut en comú persones que havien abraçat l’ascens del feixisme.

"Un fill del nostre temps" és la història d’un jove alemany, en una època de forta crisi i amb un enorme índex d’atur, que es va convertir en el cultiu propici per al sorgiment del nazisme. Aquest jove que, desesperat i sense futur, es veu obligat a pidolar i robar per sobreviure, troba el l’exèrcit la seva salvació. Després de ser ferit, és expulsat de l’exèrcit i poc a poc va reconeixent la manipulació i la mentida. El monòleg presenta, en primera persona i en temps real, les seves últimes hores de vida, en les quals recorda les seves vivències s’adona que allò que realment hagués desitjat és quelcom molt més simple i proper, tal vegada aquella dona que un dia va veure a l’atracció del castell encantat i que sempre ha estat en el seu pensament.

Ödön von Horváth, conegut sobretot per les seves obres de teatre, va escriure aquesta novel·la premonitòria de la segona guerra mundial el 1937. Gran defensor de la justícia social i de la dignitat humana, i gran lluitador en contra del nacionalsocialisme, Horváth relata aquesta història amb un estil incisiu, directe, viu; un pensament farcit d’imatges, de mons molt variats van prenent forma en la memòria del personatge. El seu monòleg interior ens fa viatjar per un univers heterogeni, en el qual es barregen les cites bíbliques amb el llenguatge ferotge del nacionalsocialisme, imatges de la gran ciutat i dels contes infantils, el romanticisme i l’expressionisme, cançons populars i himnes de l’exèrcit.

La crítica ha dit:

Sergi Pàmies a La Vanguàrdia:

Carandell es transforma i interioritza un drama (el del totalitarisme i la pobresa, la corrupció dels drets com a llavor del populisme, la banalització de la violència i l’extermini de la política com a factor de progrés)

Miquel Gacón Baz a Espectáculos BCN

Una proposta valenta i absolutament necessària amb una molt  bona tasca d’interpretació i de direcció.

Toni Rumbau a Putxinelli

Un repte d’interpretació i de despullament teatral que Carandell ha encarat sol en l’escenari, només amb la seva presència, la llum, una gavardina militar, algunes pinzellades sonores i tres bancs per marcar l’espai. I s’ha de dir que la valenta gosadia d’encarar-se amb un text d’una tal potència sense cap artifici fora de la veu i el propi cos, s’ha traduït en un resultat d’impacte que no ha deixat d’atraure més i més públic.

FITXA ARTISTICA

Autor Ödön von Horváth

Traducció Andreu Carandell

Versió Thomas Sauerteig i Andreu Carandell

Actor Andreu Carandell

Escenografia i il.luminació Paula Miranda i Alfonso Ferri

Espai sonor Lucas Ariel Vallejos

Vestuari Ricarda Papst

Sala la Fornal, diumenge 26 de gener a les 19.00. Venda d’entrades www.lafornal.cat i a taquilla. Informació 971847353


Reciente
Visto
Comentado