Santanyí
Santanyí commemora els 100 anys de l’arribada de Francisco Bernareggi amb una gran exposició
Des d’aquest cap de setmana i fins dia 23 de gener, la Casa de Cultura Ses Cases Noves.
ajsantanyi.net 14/01/2020 - 07:46:17

Santanyí commemora els 100 anys de l’arribada de Francisco Bernareggi amb una gran exposició

Des d’aquest cap de setmana i fins dia 23 de gener, la Casa de Cultura Ses Cases Noves


La figura de Franciso Bernareggi és una de les més importants per entendre el desenvolupament de la imatge del municipi de Santanyí, i la seva projecció internacional. I és que Bernareggi va ser el primer artista que es va fixar en els seus paratges per convertir-los en inspiració per la seva obra. De fet, es tracta del primer paisatgista que pinta meravelles com es Pontàs, Cala Figuera, s’Abeurador, Cala Llombards, i molts d’altres indrets que s’han convertit en referent i inspiració per centenars d’autors durant els segles XX i XXI, així com reclam per a visitants. Francisco Bernareggi arriba l’any 1919, mostra el seu primer quadre de Santanyí l'any 1920, i el poble que queda embadalit davant una pintura com no s’havia vist. El perfeccionisme de l’artista el porta a intentar reflectir fins al més mínim detall allò que l’inspira, i la seva obsessió pel color fa que quadres pintats fa més de 50 anys, i que es poden veure ara a Santanyí, semblin recentment acabats.

El talent de l’argentí li ve de ben petit; estudia a Barcelona, Madrid i París, i comparteix temps amb Picasso, Canals, Sunyer i Nonell. El pintor i investigador Andreu Pons, amb el Departament de Cultura de Santanyí, ha estat l’encarregat de preparar l’exposició per celebrar els 100 anys de l’arribada de Bernareggi a Santanyí. Segons ha explicat Pons, “don Paco va ser un precursor de la propaganda turística del municipi; es va passejar per tots els racons de la zona per trobar inspiració. I una vegada que les seves obres van ser conegudes, molts d’altres el van seguir, però Bernareggi és el responsable del fet que Santanyí es conegués a reu del món. És una sort poder convidar a tothom a venir a conèixer la seva obra, i que tanta gent ens hagi ajudat a poder tirar-ho endavant”.

Segons ha explicat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí, Ricarda Vicens, “hem d’agrair que s’hagi pogut fer aquesta exposició a la generositat de moltes famílies que han cedit obres de gran valor per poder mostrar-les totes juntes. Es tracta d’una oportunitat única, per veure pintures que no havien estat exposades mai o només unes poques vegades. Per això convidem a tothom a acostar-se fins a la Casa de Cultura Ses Cases Noves a veure una part de la història del nostre municipi, i també de l’illa de Mallorca”.

La inauguració de l’exposició ha generat molta expectació al poble, i molts han estat els que han acudit a l’acte deixant petita la plata baixa de la casa de cultura. Tampoc s’han volgut perdre la cita, veïnats de Sóller i d’altres pobles del nord de Mallorca, on Bernareggi també va residir, i on també va deixar una gran empremta.

Francisco Bernareggi es va instal·lar a Santanyí l'any 1919, on va viure i treballar fins al 1936, ja que en esclatar la Guerra Civil va tornar a l’Argentina. No és fins a l’any 1949 que fa el viatge de tornada a l’illa, on s’instal·la definitivament fins a la seva mort l’any 1959.

L’exposició Bernareggi, 100 anys de la seva arribada a Santanyí es podrà visitar fins al dia 23 de gener, a la Casa de Cultura Ses Cases Noves de Santanyí.

 

Reciente
Visto
Comentado