CCOO
Les treballadores de les escoletes de la primera etapa d’educació infantil es concentren dilluns 18
Aquest sector, mobilitzat des de fa gairebé un any es torna a concentrar per reclamar unes condicions laborals dignes.
ib.ccoo.es 17/11/2019 - 19:32:40

Les treballadores de les escoletes de la primera etapa d’educació infantil es concentren dilluns 18

Aquest sector, mobilitzat des de fa gairebé un any es torna a concentrar per reclamar unes condicions laborals dignes. Per això el proper dilluns 18 de novembre es concentraran a Palma a la Plaça de Santa Pagesa a les 18:00h.

Cal recordar que el febrer del curs passat van començar les mobilitzacions en contra de la signatura del nou conveni col·lectiu que van culminar amb una gran vaga a nivell nacional que va tancar moltes escoletes de Mallorca i Eivissa. Després d’aquestes accions es va aprovar el nou conveni sense la signatura de la FE-CCOO, sindicat majoritari del sector.

D’ençà les treballadores s’han mobilitzat de forma periòdica per reivindicar les millores sociolaborals d’aquest sector.

El conveni aprovat i que ara s’aplica a aquestes treballadores, contempla uns salaris insuficients que no compleixen el IV Acord Estatal de Negociació Col·lectiva. Aquest acord, entre altres mesures, establia que cap salari es situaria per sota dels 1.000 euros el 2020 cosa que no es compleix. A més la suma dels 900 € fixats com SMI més el complement específic de 43,54 € que cobraven amb el conveni anterior és superior als 930 € pactats. Això vol dir que les treballadores han hagut de renunciar a una part del salari. Aquestes retribucions mensuals, o que els i les mestres augmentin la seva jornada laboral, és indignant, vergonyós i mostra la seva més absoluta falta de respecte a l'encomiable tasca d'aquests col·lectius. L'educació en l'etapa més primerenca deixa de ser una prioritat per esdevenir un negoci on la principal preocupació és la recerca de rendibilitat econòmica.

A més l’article 10 de l’actual conveni situa les educadores infantils en el grup 4 de cotització, quan fins aleshores es consideraven del grup 2. Això vol dir que, a curt termini, aquest sector és precari a causa dels baixos salaris i, a llarg termini, a causa de les baixes cotitzacions. CCOO entén que el grup de cotització de les treballadores és el 2 i per això si no es realitza aquesta modificació en el conveni es presentarà conflicte col·lectiu davant l’Audiència Nacional.

En aquest sector, mancat de regulació, hi coexisteixen centres autoritzats per la Conselleria i que, per tant, compleixen uns requisits d’espais, formació de les treballadores, ràtios, etc… però n’hi ha d’altres que tot i no estar autoritzades per la Conselleria poden oferir servei de guarderia sense haver de complir tots aquests requisits. Això és possible perquè la LOMCE, una llei segregadora i injusta, no contempla el 0-3 com una etapa educativa sinó assistencial. De totes i tots depenen les condicions en què volem que els nostres infants creixin, per això cal tenir instal·lacions i espais adequats a l'etapa de creixement en què es troben.

Per acabar, volem apuntar que ens preocupa que ara que la primera etapa d’educació infantil s’ha convertit en una prioritat política, no s’abordi el problema de la precarietat laboral de les treballadores d’aquest sector.

Per tot això, des que les educadores van dir prou, hem estat al seu costat i no deixarem de lliutar fins que tenguin unes condicions dignes.


Reciente
Visto
Comentado